Düğün Pastası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Düğün Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Düğün Pastası, Düğünde damat ile gelin olmazsa olmaz herhalde ama artık onların dışında düğünlerin olmazsa olmazları arasına düğün pastaları da girdi diyebiliriz. Aslında ne gelinlik ne düğün pastası Osmanlı geleneklerinde pek rastlanan bir durum değil ama batıya ve batılılaşma duyulan özen sonrasında küreselleşme sonucun da bütün düğünlerde pasta kesilmeye başlandı. Şimdilerde bütün düğünlerde pasta kesmek vazgeçilmez adetlerimiz arasına girmiştir.

Düğün pastaları kesme geleneğinden önce eve huzur ve bereketin gelmesi ınancı ile bereket anlamına gelen buğday ve arpa gibi tahıllar gelinin başından aşağıya doğru atılıyormuş. Romalılar zamanında başlayan bu düğünlerde buğday atma geleneği daha sonra kendini biraz daha geliştirerek o zamanın uyanık şef aşçıları tarafından pasta kesme adetin haline getirilmeye başlanmıştır. Fakat tahıl atma alışkanlığından bir türlü kurtulamayan Romalılar ise ilk zamanlar henüz bu gününki gibi bol kremalı ve görkemli halinden oldukça uzak olan pasta, kek ve böreklerini Romalılar gelinlerin başına atmaya devam ettiler. Daha sonra gelinin eve, ailesine bereket getirmesi amacı ile kekler gelinin baş üzerinde ufalamaya başladılar.

Daha sonra 17. Yüzyılda İngiltere'ye bir Fransız aşçının gelmesi ile bu zahmetli çörek yığını uygulamasını sade bir hale getirdi. Böylece tek tek çöreklerin yerini üst üste koyulmaya başlayan piramit şeklindeki düğün pastaları almaya başladı.

Birkaç büyük parçadan oluşan bu kuleler yapılarak düğün pastası basit hale getirilmiş oldu. Fakat pişmesi oldukça zaman aldığı için birkaç gün önceden yapılan bu büyük çörekler düğüne kadar kurmadan kalması için üzerin domuz yağı ile kaplamaya başlandılar. Düğünden az önce domuz yağı düğün pastasının üzerinden kazınıyor ve piramitler çökmesin diye de katların arasına da süpürge saplarından destekler yapılıyordu.

18 yüzyılın düğün pastasındaki bu yağ tabakaları zaman geçtikçe kremaya dönüştü. Beyaz düğün pastaları ise 19. Yüzyılın ortalarına doğru çıkmaya başladı. Avrupa ülkelerine sonra tüm dünya ülkelerin daha sonra da ülkemize sıçrayarak moda halini almıştır.

Düğün Pastası Nasıl Yapılır?
  • Büyük pastanın hamuru (Çapı 26 cm)
  • 6 yemek kaşığı kaynar su
  • 5 yumurta sarısı
  • 5 yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr toz şeker
  • 50 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 100 gr un
  • 1 silme kaşık kabartma toz
Küçük Pasta Hamuru İçin (Çapı 20-14)
  • 5 yumurta akı
  • 5 yumurta sarısı
  • 100 gram şeker
  • 6 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr toz şeker
  • 50 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 100 gr un
  • 1 silme kaşığı kabartma tozu
Kreması için
  • 4 yumurta sarısı
  • 300 gr tereyağı
  • 2 paket nuga
  • 150 gr şeker
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş sütlü çikolata
Pastanın Üzeri için
  • 600 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta akı
  • Biraz su
  • 4 renk gıda boyası
  • Dekorasyonu için:
  • 200 gr badem ezmesi
  • 4 paket çikolata (Kalpli)
  • 100 gr pudra şekeri
  • 4 renk yemek boyası
Büyük Pasta Nasıl Yapılır?

Büyük bir kabın içine kaynak suyu ile yumurta sarıları çırpılır vanilya ve şekeri ilave edilir. Beyaz bir köpük olana kadar devamlı çırpılan yumurta aklarını sert köpük haline getirin. Çıkma sırasında azar azar şeker ekleyin olmuş olan yumurta sarısının üzerine yumurta aklarını dökün kabartma tozu, un ve nişastayı eleyerek yumurtalı karışımın üzerine dökün.

Unu fazla karıştırmadan yedirin hamuru yağlanmış kalbin üzerine dökün 180 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirin piştikten sonra pandispanyayı bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarını ayırarak ters çevirin ve pandispanyanın soğumaya bırakın.

Küçük Pasta Yapımı: Küçük olan pastanın hamurunu da aynı şekilde hazırlayarak 35-40 derece kadar pişirin, pandispanyayı yatay olarak 2 keskin.

Kreması için: Oda sıcaklığındaki tereyağını beyaz bir köpük halini alana dek çırpılır. Dönüşümlü olarak yumurta sarılarını ve pudra şekeri karıştırın nugayı benmari usulü eriterek ılımaya bırakın ılık nugayı ve rendelenmiş çikolata kremaya karıştırın. Pandispanyalar krema sürerek birleştirdin.

Üstü için: Yumurta aklarını iyice köpürtün pudra şekeri ve biraz su karıştırın kırmızı gıda boyasını katın. Bu karışımı pastanın üstüne dökün. Biraz soğumaya bırakın. Pastanın kenarını çikolata kalpler ile süsleyin. Daha sonra badem ezmesini üçte birini yeşil üçte ikisini kırmızı gıda boyasıyla boyayın. Kırmızı badem ezmesinden güller, yeşillerinden yapraklar yapın yaprak damarlarını bıçak Sırtı ile belirleyin güller ve yaprakları yaklaşık bir saat kurumaya bırakın sonra pastayı dekore edin.

Düğün Pastası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pudingli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Labneli Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Labneli Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyveli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tuzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Tuzlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Piramit Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Piramit Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Ekler Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Orman Meyveli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Orman Meyveli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Karaorman Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Karaorman Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolata Soslu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kümbet Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Kümbet Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Arabalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Arabalı Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Pasta Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamurlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Şeker Hamurlu Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6