Baton Pasta Pastacılık tarihi, insanların ilk ekmeği yapıp onu çeşitli malzemelerle tatlandırmaları ile başlar. Eski Yunan ve Romalılar döneminde pastacılık büyük ilerlemeler kaydetmiş olsa da, Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile bir darbe almıştır. Ancak Amerika'nın keşfi ile pastacılık yeniden canlanmıştır. Bu keşif, Avrupa'da şeker ve kakao bolluğuna yol açmış ve pastacılık sektörünün canlanmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa'da pastacılar artmış, ancak dönemin kuralları ve ayrıcalıklı aileler, pastacıları sadece kendileri için pasta yapmaları adına himayelerine almışlardır. 1270 yılında Paris'te pastacılar birliği kurulmuş ve bu birlik, düğün ve ziyafetlerde halka pasta satma yetkisine sahip olmuştur. Günümüze kadar gelebilen çıraklık müessesesi, ilk defa bu birliğin nizamnamesinde yer almıştır. Modern Pastacılık ve Baton Pasta Günümüz modern pastacılığı ise 19. yüzyıl Amerika'sında önemli bir gelişme göstermiştir. Şehirli hanımların sosyalleşme eğilimleri ve sık sık verdikleri davetler, pastacılığın gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu hanımlar, misafirlerine değişik pastalar yaparak ikram etmekten hoşlanmışlardır. Bu merak, pastacılığın gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Baton pasta, bu ikram ve pasta yapma merakının sonucunda, ticari maksatla ortaya çıkan bir pasta türü olarak bilinir. Aşağıda vereceğimiz tarifle evinizde kolayca yapabilirsiniz. Baton Pasta İçin Malzemeler Pandispanya Hamuru İçin
Kreması İçin
Süslemek İçin
Pandispanya Tarifi Pandispanya hamurunu hazırlarken önce dört adet yumurtanın beyazını ve sarısını ayrı kaplara alın. Yumurtanın beyazına şekerin yarısını ekleyin ve mikserle iyice çırpın. Yumurta sarılarının üzerine kalan şekeri ekleyip aynı işlemi yapın, ardından sıvı yağ ve kaynar suyu ekleyerek mikserle iyice çırpın. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin. Daha sonra yumurta beyazı ile hazırladığınız karışımı da ekleyip bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Tereyağı ile yağladığınız 28 cm'lik dikdörtgen tepsiye bir tatlı kaşığı kadar un serperek eşit şekilde yayın. Hamuru tepsiye döküp eşit şekilde yayın. Önceden 170 derece ısıttığınız fırında 20-25 dakika pişirin. Krema Tarifi Krema için olan malzemelerden tereyağı hariç diğerlerini tencereye alın. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Muhallebi haline gelen kremayı ocaktan alır almaz içerisine tereyağını ekleyip 3-4 dakika kadar mikserle çırpın. Baton Pasta Nasıl Yapılır? Pişen pandispanyayı dört eşit şerit parça halinde kesin. Servis tabağınıza kestiğiniz pandispanyanın bir parçasını ortalı yerleştirin ve üzerine yeteri miktarda krema sürün. Bu işlemi dört parçayı da üst üste gelecek şekilde birleştirmek için tekrarlayın, kalan kremayla dış yüzeyini kapatın ve bir kenara koyun. Üzerini süslemek için benmari usulü çikolatanızı eritmeye geçin. Tencerenizde kaynamakta olan suyun üstüne, suya temas etmeyecek şekilde oval borcam yerleştirip çikolataları suyun buharında tahta kaşıkla karıştırarak eritin. Eriyen çikolatayı pastanızın üzerine kaşık yardımıyla gezdirerek akıtın. 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun. |